Sernik malinowy

Składniki:
1 kg sera KLIMEKO ( ser twarogowy pełnotłusty )
5 galaretek malinowych
500 g malin (świeże lub mrożone )
2 -3 łyżki likieru malinowego biszkopty ( najlepiej podłużne ) (ewentualnie 1/2 szklanki cukru)

Wykonanie:
4 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, zostawić do stężenia, ser rozetrzeć "przez chwilę" mikserem, dodać tężejące galaretki ( muszą mieć konsystensję kiślu) i delikatnie wymieszać, dodać część malin, likier malinowy i wylać do formy z wyłożonymi biszkoptami. Na sztywną masę wyłożyć resztę malin i zalać galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.

Rady Kasi:
zamiast malin można wykorzystać inne owoce, szczególnie polecam pomarańcze, wiśnie, jagody ( fantastyczny kolor ciasta, wtedy dobrze jest wykorzystać galaretki – truskawkowe, wiśniowe ), dla osób ambitnych kulinarnie polecam samodzielne wykonanie galaretek: zmiksowane owoce, cukier, żelatyna, woda, likierem można skropić także biszkopty. w czasie upałów do rozpuszczenia galaretki użyć mniejszą ilość wody


wstecz
strzałka biała strzałka szara