Wialkanocna babka serowa

Składniki
250 g twarogu sernikowego Klimeko
200 g masła Klimeko
4 jajka
1 szklanka cukru (najlepiej drobnego)
1 łyżka cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
– Ser i jajka przygotować wcześniej, żeby nabrały temperatury otoczenia. Masłu pozwolić „rozmięknąć”
– Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C, foremkę posmarować masłem i wysypać mąką lub bułką tartą
-masło ubijać mikserem przez ok. 5 minut, następnie dodawać cukier i ubijać intensywnie, potem dodawać po jednym jajku, cały czas dokładnie mieszając
-dodawać stopniowo twaróg cały czas ubijając
– w osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wymieszane składniki przesypać do ubitej masy i wolno miksować do połączenia składników w jednolita masę
– wyrobioną masę włożyć do formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut
– po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić, posypać pudrem lub polać lukrem – jak kto woli.