Składniki:
0,75 kg sera KLIMEKO ( ser twarogowy pełnotłusty )
0,25 l śmietanki kremowej 36% (słodkiej ) KLIMEKO
5 galaretek malinowych, 500 g malin (świeże lub mrożone )
2 -3 łyżki likieru malinowego, biszkopty ( najlepiej podłużne )
Wykonanie:
4 galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wody, zostawić do stężenia, ser rozetrzeć „przez chwilę” mikserem, dodać: tężejące galaretki ( muszą mieć konsystensję kiślu), śmietankę ubitą powoli na sztywno, całość delikatnie wymieszać, dodać część malin, likier malinowy i wylać do formy z wyłożonymi biszkoptami. Na sztywną masę wyłożyć resztę malin i zalać galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia.
Rady Kasi:
Zamiast malin można wykorzystać inne owoce, szczególnie polecam pomarańcze, wiśnie, jagody ( fantastyczny kolor ciasta, wtedy dobrze jest wykorzystać czerwone galaretki – truskawkowe, wiśniowe ) dla osób ambitnych kulinarnie polecam samodzielne wykonanie galaretek: zmiksowane owoce, cukier, żelatyna, woda, likierem można skropić także biszkopty W czasie upałów do rozpuszczenia galaretki użyć mniejszą ilość wody